Nieuws

Korfbal dreigt uit Hooghalen te verdwijnen!

Korfbal dreigt uit Hooghalen te verdwijnen!

Hooghalen - Korfbal was in Hooghalen jarenlang een bloeiende tak van sport, maar dreigt na dit seizoen te verdwijnen. Reden is een tekort aan actieve korfballende leden.

Al voor de oprichting van S.V. Halen op 4 september 1946 waren in Hooghalen sportverenigingen actief. Sinds de jaren dertig van de vorige eeuw werd al gekorfbald aan de Asserweg onder de naam D.S.V. De afdeling korfbal werd in 1946 onderdeel van omnivereniging S.V. Halen. S.V. Halen fuseerde op 9 juni 2011 met vv Hijker Boys, zo ontstond HHCombi. Korfbal is één van de zeven sporten die onder HHCombi vallen.


Hele gezin
Korfbal was altijd groots in Hooghalen. Jarenlang bestond deze afdeling uit meerdere seniorenteams en meerdere jeugdteams en werd er ook op hoger niveau gekorfbald. In de hoogtijdagen waren er zeven seniorenteams. Geke Dokter-Talens vertelt: ,,Veelal speelde je met het hele gezin of soms zelfs met hele families korfbal. En zat je op voetbal, dan speelde je in de winterstop korfbal.”

Heel wat jaren heeft korfbal stand kunnen houden in Hooghalen, ondanks dat het niet altijd eenvoudig was om leden te behouden en nieuwe leden erbij te krijgen. Mede door ledenwerving en het organiseren van activiteiten, zoals een korfbalinstuif, open trainingen en andere leuke activiteiten, konden ieder jaar weer nieuwe leden verwelkomd worden. Geke Dokter: ,,De afgelopen jaren nam het aantal leden in verhouding helaas steeds meer af. Sinds een paar jaar zijn er geen jeugdleden meer en daardoor is er geen doorstroom naar de senioren.”


Aanbod en corona
De afdeling korfbal merkt dat ook bij de senioren het aantal leden afneemt en er daarnaast geen nieuwe leden bijkomen. Geke Dokter: ,,Dit komt vermoedelijk door het grote aanbod aan andere sporten in de omgeving en ook door corona. De opkomst bij de trainingen is soms laag. En voor de wedstrijden worden bijna wekelijks oud-korfballers benaderd om mee te spelen om zo een team compleet te hebben. Gelukkig zijn de oud-korfballers nog steeds bereid om af en toe in te vallen.”

Korfbal wordt door de leden, oud-korfballers en veel inwoners van Hooghalen een warm hart toegedragen. Niet alleen omdat het al jarenlang een begrip is in het dorp, maar ook gezien de grote betrokkenheid binnen de vereniging. De afdeling korfbal kent een grote saamhorigheid, laagdrempeligheid en vooral veel gezelligheid, zo vertelt Geke Dokter. Daarnaast betaalt een lid slechts een gering bedrag aan contributie, waarvoor men niet alleen kan korfballen, maar ook voetbal, volleybal, tennis, gymnastiek, fitness en tafeltennis kan beoefenen.


Te weinig
Voor volgend seizoen zijn er op dit moment te weinig spelers om met een team competitie te gaan spelen. Dit zou - voor het eerst sinds het bestaan van korfbal in Hooghalen - betekenen dat er geen korfbal gespeeld gaat worden. De leden en het bestuur van de afdeling korfbal willen dit uiteraard voorkomen en hopen nieuwe leden aan te kunnen trekken, zodat ook volgend seizoen weer gekorfbald kan worden.


Interesse?
Heb jij zin om te kijken wat korfbal is, of eens een balletje te gooien?
Op donderdagavond zijn er vanaf 19:30 uur trainingen op het sportveld in Hooghalen.
Of stuur een mailtje naar korfbal@hhcombi.nl en wie weet tot snel!

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen