Blogs

Janny Huizing #5

In deze rubriek vertellen leden van HHCombi over hun binding met de vereniging. Deze keer is Janny Huizing aan het woord.

Janny Huizing woont in Hooghalen en is vanaf haar 7e lid van SV Halen. Destijds begon ze, zoals zo velen, met gym. De gymlessen werden gehouden in de SMLO (in de volksmond de sportschool van de militairen). De lessen werden gegeven door militairen van de SMLO die allemaal een sportopleiding hadden genoten. Niet de minsten: velen kwamen later voor in de ranglijsten van bekende sporters. Op haar 8e is Janny op korfbal gegaan, een prachtige sport. Snelheid, techniek maar vooral tactiek is daarbij een belangrijk onderdeel. Dat laatste was voor Janny belangrijk, want in die tijd was ze klein van stuk. In haar tienerjaren is ze uitgegroeid tot een (voor die tijd) lange speelster. Toen kon ze fysiek haar “mannetje” ook staan. Damesvoetbal was nog niet uitgevonden, anders had ze daar zeker aan meegedaan. Op de lagere school “mocht” Janny optreden als 11de speler, er zaten maar 10 jongens in de klas, vandaar. Maar ze was beslist niet de slechtste speler.

Janny heeft het met korfballen geschopt tot deelname in de noordelijke selectie (samen met Henk Talens). Voor die tijd een hele prestatie, want ze moesten opboksen tegen spelers van de grotere verenigingen uit Assen, Groningen, Emmen enz. Janny heeft er enorm veel van geleerd en van genoten. Bij de oprichting van Halvo is ze gaan volleyballen. “Ook een prachtige sport. We hebben het met het damesteam heel goed gedaan. We hebben op een redelijk hoog niveau gespeeld. Prachtige tijden.” Janny haar hart lag echter altijd bij het korfballen. Zoveel plezier, strijd, maar ook zoveel vriendschappen. Vriendschappen tot op heden. “Mijn eerste teamgenootje was Geert Geertsema en ik heb mijn hele korfballeven met hem mogen spelen. Nu mag ik met hem tennissen. Hoe mooi kan het zijn."

“Sport verbindt, en dat is echt zo.”

 “Sport verbindt, en dat is echt zo. Mijn beide echtgenoten (Koos en Letta) heb ik leren kennen via het korfballen. Ik heb er prachtige vriendschappen aan over gehouden. En waar ik ook kom in het noorden, ik kom altijd bekenden vanuit het sporten tegen. Prachtig.” Janny heeft in het 1ste korfbalteam gespeeld vanaf haar 13e tot haar 43e. Vanwege een darmziekte was ze helaas genoodzaakt te stoppen met korfbal. Ze heeft daarna een paar jaar niet intensief gesport, maar is toen toch weer begonnen. En wel met tennis. “Ook een geweldig mooie sport. Ik ben er natuurlijk te laat mee begonnen en, zoals zovelen, zonder goeie training vooraf. Gewoon een racket kopen en een paar ballen en gaan met die banaan.”

“De techniek die je jezelf dan aanleert, leer je nooit meer af, maar ik red me ermee. Ik speel met enorm veel plezier. Mijn rug speelt me regelmatig parten, maar het plezier houdt me op de been.” Sporten betekent heel veel voor Janny: inspanning en ontspanning maar bovenal heel veel goede contacten. Tegenwoordig zegt ze: “ik ben in beweging en ik ben buiten”.

“Het vrijwilligerswerk brengt mij veel plezier, het houdt me jong. Het geeft het gevoel ergens toe te doen.”

Foto: Samen sporten, en gezellig nazitten is erg belangrijk. Alles heeft een functie.

Vanaf haar jonge jaren was Janny vrijwilliger bij de vereniging. Ze gaf korbaltraining, zat in meerdere besturen, was trainer en coach. Inmiddels is ze penningmeester en doet ze de redactie van de sportkrant. Ook houdt ze zich bezig met de website en is ze onderdeel van de kantinecommissie. “Het brengt mij veel plezier, het houdt me jong. Het geeft het gevoel ergens toe te doen."

Janny vindt dat HHCombi een vereniging in beweging is die met zijn tijd meegaat. Het aantal sporten wordt steeds groter. “De wereld verandert en HHCombi gaat mee. En zo moet het ook. Als er iets wegvalt komt er ook iets nieuws. Door meerder sporten te bedrijven wordt je inzicht steeds groter.” Janny sluit af met de mooie woorden: “Ik hoop van harte dat de jeugd blijft sporten, op welke manier dan ook, en dat ze net zoveel plezier beleven binnen het sporten als ik ook altijd heb gehad.”

“Ik hoop van harte dat de jeugd blijft sporten en dat ze net zoveel plezier beleven binnen het sporten als ik ook altijd heb gehad.”

Wil je ook een keer in de sportkrant en op de website staan met jouw HHCombi verhaal? Geef het door aan de voorzitter van je sportafdeling of aan Titia Kootstra, bestuurslid communicatie & pr.


Piet Oostenbrink #6
07feb

Piet Oostenbrink #6

In deze rubriek vertellen leden van HHCombi over hun binding met de vereniging. Deze keer is Piet Oostenbrink aan het woord.

Irma Hofman #4
23nov

Irma Hofman #4

In deze rubriek vertellen leden van HHCombi over hun binding met de vereniging. Deze keer is Irma Hofman aan het woord.

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen